Hírek

2023. február 15. Huszadik tűzoltói beavatkozásunk eddig!

Hárman utaztak abban abban a személyautóban, amely este Szentlőrincen a Pécsi utca folytatásában , az Ifjúság, Mikszáth Kálmán és Tompa Mihály utcák útkereszteződésének környékén az út menti árokba csapódott.

Az ütközés során egy utas megsérült, akit társai mentettek ki az autóból.

A sérültet a mentők a helyszínen ellátták, majd további intézkedésre a kórházba szállították.

Egyesületünk tagjai 19:02 órakor kapták az SMS jelzést a közlekedési balesetről, mely szerint Szentlőrinc területén jármű csapódott egy árokba, a jármű füstöl és egy fő megsérült az ütközés következtében.

Önkénteseink néhány percen belül megkezdték 5 fővel a vonulást és első tűzoltó egységként megkezdték a műszaki beavatkozást a helyszínen.

Mivel az utasok és a sérült addigra elhagyták a járművet, beavatkozóink leválasztották a jármű akkumulátorát egy esetleges rövidzárlatból kialakulható tűz megelőzése érdekében, biztonsági okokból egy tűzoltó készüléket helyeztek el a jármű mellett egy önkéntes felügyeletére bízva és előkészületeket tettek egy speciális műszaki vágóeszköz gyors készenlétbe helyezésére.

Terelőkúpokkal kijelölték a zónát a beavatkozó tűzoltók biztonsága érdekében és segítséget nyújtottak a mentőszolgálat képviselőinek a sérült hordágyra emelésében.

A helyszínen a tűzoltó egyesületünk, a szigetvári hivatásos és szabadszentkirályi önkéntes tűzoltók a szentlőrinci polgárőrök, rendőrök és mentők voltak jelen és végezték szakmai tevékenységüket.

2023 január 1-je óta ez eset volt a Szentlőrinci Önkéntes Tűzoltó Egyesület 20. riasztással járó beavatkozása. Ez a beavatkozási szám átlagban az egyesületünk egy éves vonulási mutatószámának felel meg. Ebből a 20 esetből egy tűzoltással kapcsolatos esemény és 19 műszaki mentéssel járó beavatkozás volt, mely a viharos időjárás következményeinek felszámolását jelentette.

Már most látszik, hogy a 2023-as év kiemelkedő esetszámú lesz a tűzoltói beavatkozások szempontjából, ezen belül is a műszaki jellegű beavatkozások fognak dominálni.

Pozitív dologként kell megemlíteni, hogy a Miniszterelnökség, a Nemzeti Együttműködési Alap és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. (NEA)  2022. évi pályázatán, melyet a civil szervezetek működésének biztosítására írtak ki, lehetőségünk volt beszerezni egy speciális akkumulátoros orrfűrészt, mellyel a roncsolódott jármű elemeinek, vagy a jármű tetejének szétvágására van lehetőségünk a veszélyben lévő utasok kimenekítésére.

Nagy szükségünk lenne ugyanakkor egy akkumulátoros feszítő-vágó eszközre, mellyel a gépjármű baleseteknél gyorsabban be lehetne avatkozni (akár egyszerre, közösen más tűzoltó egységgel) így rövidebb idő alatt át lehetnek adni a sérültet (vagy sérülteket) orvosi ellátásra.

 


Közgyűlési meghívó 2023. május 19-re!


A közgyűlés napirendjén szereplő beszámoló, mérlegadatok a mellékletekkel, tételes eredmény elszámolás és a pénzügyi terveink a Háttéranyag menü alatt találhatóak!